Διάβαζα σε μια οικονομική εφημερίδα πριν λίγες μέρες ένα άρθρο σχετικά με τα κονδύλια που προβλέπεται να εισπράξει η χώρα μας από την Ε.Ε στα πλαίσια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο θεώρησα πως θα ήταν χρήσιμο να δούμε σε ποιους άξονες απορροφήθηκαν τα προηγούμενα ΚΠΣ που έχει διαχειριστεί η χώρα μας. Κι αυτό γιατί χρόνια τώρα ακούμε για αυτά τα περίφημα ΚΠΣ και πολλοί αναρωτιόμαστε αν όντως αξιοποιήθηκαν έστω και στον ελάχιστο δυνατό βαθμό κάποια από τα συγκεκριμένα χρήματα.
Την περίοδο 1990-1993, ήταν η πρώτη προσπάθεια που κάναμε ως χώρα να διαχειριστούμε κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια. Γεγονός που αποτυπώνεται από το πλήθος έργων, μικρού μεγέθους όμως , με αποτέλεσμα να μην παραχθεί κανένα μεγάλο έργο. Βέβαια να μην ξεχνάμε πως η κοινοτική συμμετοχή στο Α΄ ΚΠΣ ήταν 7.153 εκατ. Ευρώ ποσό σαφώς μικρότερο από τα μετέπειτα ΚΠΣ.
Την περίοδο 1994-1999 , η χώρα μας διαχειρίστηκε το Β΄ ΚΠΣ, με την κοινοτική συμμετοχή να φτάνει στο ποσό των 18,700 εκατ. Ευρώ. Από τα κονδύλια του συγκεκριμένου ΚΠΣ έγιναν έργα που είχαν σε ευρεία κλίμακα θετικές επιπτώσεις για την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δημιουργία του Μετρό, το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα περιφερειακά νοσοκομεία και ένα μέρος της Εγνατίας Οδού. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο απολογισμός από την Ε.Ε έδειξε ότι η απώλεια πόρων ήταν μόλις 3,2%( μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν μικρότερο ποσοστό) αρκετά μικρότερη από τον μ.ο που ήταν κοντά στο 5%.
Την περίοδο 2000-2006, η χώρα μας είχε να διαχειριστεί ένα τεράστιο ποσό από το Γ΄ ΚΠΣ, που έφτανε τα 26.850 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πλαίσιο ήρθε περισσότερο μάλλον να καλύψει τρύπες για τα έργα που έπρεπε να παραδοθούν για την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων παρά για την υλοποίηση έργων κοινωνική ωφέλειας. Τα σημαντικότερα έργα που παραδόθηκαν εκείνη την περίοδο ήταν η ολοκλήρωση της Αττική οδού, η ολοκλήρωση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης .Μια απλή σύγκριση να κάνουμε ανάμεσα στο ύψος της κοινοτικής συμμετοχής του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα έργα κοινωνικής ωφέλειας εύκολα διαπιστώνουμε πως η διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ δεν απέβη τόσο αποτελεσματική ως όφειλε, γι αυτό άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί και επιτυχημένη.
Από 1/1/2007 η χώρα μας διαχειρίζεται το Δ’ ΚΠΣ , με την κοινοτική συμμετοχή να φτάνει τα 25.500 εκατ. Ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση καθώς και τις κοινοτικές εντολές οι βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι η ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας και η αύξηση της απασχόλησης . Μεγάλη σημασία θα δοθεί επίσης και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.
Ευχή όλων μας η υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας που θα καλυτερέψουν και θα βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή .
Πάπυρος…
3 comments:
Είναι πραγματικά κρίμα να αισθάνομαι λύπηση που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες. Ειλικρινά θα ήθελα να ήξερα οι υπεύθυνοι με ποιο τρόπο αποφασίζουν που θα διοχετευθούν αυτά τα χρήματα. Ελπίζουμε πάντα...
Μα γιατί δεν έχεις μέιλ; Μπορείς να μου στείλεις ένα στο δικό μου, για να σου απαντήσω και να σου πω κάτι, που θέλω;
βασικά εγώ προτιμώ τα πσκ οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός δεν βολεύει.
Post a Comment