Wednesday, February 27, 2013

Ανάγνωση

Ξυπνούσε πρωί. Έβαζε άνετα ρούχα. Έπαιρνε το βιβλίο του. Πήγαινε στο σταθμό του ηλεκτρικού. Έβγαζε ένα ημερήσιο εισιτήριο. Όταν ερχόταν το τρένο έψαχνε μια θέση για να καθίσει. Αν δεν είχε περίμενε το επόμενο τρένο. Καθόταν άνοιγε το βιβλίο και διάβαζε.
 Δεν τον ένοιαζε τίποτα άλλο εκείνη την στιγμή. Συγκεντρωνόταν στο διάβασμα. Πουθενά αλλού δεν μπορούσε να το καταφέρει αυτό. Ούτε σε βιβλιοθήκες , ούτε σε αναγνωστήρια , ούτε καν στο δωμάτιό του. Στο τρένο δεν του αποσπούσε τίποτα την προσοχή. Ούτε οι ομιλίες των επιβατών , ούτε οι ανακοινώσεις , ούτε οι διάφοροι που έμπαιναν και έλεγαν έλεγαν. Οι ρόδες του τρένου πάνω στις ράγες του έδιναν ρυθμό για το διάβασμα.
Όταν έφτανε στον τερματικό σταθμό απλά άλλαζε συρμό , έβρισκε μια θέση να καθίσει και πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έπειτα πάλι το ίδιο. Δεν τον έπιανε καν πονοκέφαλος. Ίσα ίσα που διάβαζε το βιβλίο του με περισσότερη όρεξη. Αφού έκανε το ίδιο δρομολόγιο δύο και τρεις φορές προς τις δύο κατευθύνσεις έκανε διάλειμμα. Το διάλειμμά του ήταν να πάρει άλλο μέσω. Μην ακούει συνέχει την ίδια ακολουθία στάσεων. Έπαιρνε το μετρό. Ακριβώς το ίδιο πράγμα με το ίδιο τρόπο κι εκεί. Απλά είχε βρει τον δικό του τρόπο που τον βολεύει στο να διαβάζει.
Μετά από πολλές ώρες και αφού τελείωνε το βιβλίο του έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής.Στο σπίτι απλά έβγαζε τα ρούχα του. Πήγαινε στο μπάνιο. Άνοιγε το νερό να πέφτει ζεστό και έμπαινε από κάτω του. Έκλεινε τα μάτια και σκεφτόταν αυτό που είχε διαβάσει. Καλή επιλογή. Αύριο δουλειά. Σε μια εβδομάδα πάλι τόσο διάβασμα και τόσο ταξίδι.

No comments: