Tuesday, May 12, 2009

Ιδρωσε το μάτι μου απ'τον χορό!

Χθές στην δουλεία μια ευχάριστη έκπληξη. Στο κρεοπωλείο είχαν βάλει ραδιόφωνο. Τι πιο ευχάριστο να δουλεύεις και αν ακούς μουσική; Κάποια στιγμή είχε βάλει το πότε βούδας πότε κούδας. Ετσι όπως ήμουν στο σκαλοπάτι μου ήρθε να χορέψω. Εβαλε ένα παλιό τραγούδι μετά. Το Για την Ελλάδα. Θυμήθηκα τότε μία είδηση που είχα ακούσει την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ευγένιος Σπαθάρης πηγαίνοντας σε κάποια εκπομπή (ή κάτι) νομίζω για μια συνέντευξη (ή κάτι) έπεσε από κάτι σκάλες και είχε χτυπήσει σοβαρά το κεφάλι του. Ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης τελικά υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο το βράδυ. Ηταν 85 χρονών. Ακούγοντας το τραγούδι σκέφτηκα τον αδερφό μου, πριν 20 κάτι χρόνια, πιτσιρίκι 5 χρονών μπροστά από την κάμερα να κάνει μόνος του παραστάσεις. Θυμόταν όλες τις ατάκες φυσικά. Σε κάποια άλλη στιγμή σε δουλειές στο εξοχικό σχεδόν ολόκληρη η οικογένεια, εγώ έλειπα ήμουν φαντάρος, πατέρας και οι δύο γίοι του, να λένε ατάκες από αυτές τις παραστάσεις και να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον σαν να είχαν δει αυτό το βίντεο χθες. Ακόμα και ο πατέρας μου να λέει κάποιες ατάκες που τα αδέρφια μου δεν τις θυμόντουσαν. Συγκινήθηκα. Εσύ φταις γιαυτό.
Μια κοπέλα , πιο μικρή από εμένα, άκουσε το τραγούδι και με ρώτησε: τι λέει για κάποιον παναγιώτη; Αναρωτήθηκα αν είχε στα παιδικά της χρόνια καραγκιόζη. Θα είναι κρίμα να γνωρίζεις τον Σπαθάρη από την διαφήμιση του καφέ...

Σημείωση: δύο πολύ μεγάλοι έλληνες, μου θυμίζουν και οι δύο τον αγαπημένο μου συνονόματο παππού μου.

4 comments:

tzotza said...

πολυ ομορφο και τρυφερο ποστ μαξ μου...
πολυ ομως...

σε φιλω..
:)

Pythagoras said...

Ότι πιο όμορφο έχεις γράψει τελευταία. Τι στιγμή που άρχισα να ανησυχώ για την παραγωγικότητα σου “χτυπάς” με κάτι τόσο ποιοτικό.

Well done!

Tromokraxtis said...

Μαγεία....
Σε ευχαριστώ!
Δυστυχώς, μηχανικά εκσφενδονίζω ως βρισιά και εγώ το αίμα και τον ιδρώτα του Ευγένιου! Ορκίζομαι να προσπαθήσω να σταματήσω!

maxim glendower said...

τζοτζα:ευχαριστώ :)
πυθαγορας:μπορεί να άκουσα την σκέψη σου ποιος ξέρει...
τρομοκράχτης:νάσαι καλά